2 Aralık 2012 Pazar

Webmaster forumu, domain, hosting ve sunucu tavsiyelerim son durum nedir ?

Selamlar arkadaşlar nasılsınız ne var ne yok konuyu fazla açıklama şansım yok direk giriyorum bizim bi konumuz var.Webmaster forumu, domain, hosting ve sunucu tavsiyelerim ne işe yarar ne eder hadin bakalım.


Hemen kelime anlamlarımıza geçelim, ardından sektör hakkında bazı öneri ve tavsiyelerde bulunacağız.

webmaster : Okunduğu gibi web yani internet ile ilgili alandır.Web sitelerinin bir çok alanında ilgili kişilere verilen ünvandır, tabi bir donanımcıya webmaster yakıştırması oldukça saçma ve uygun değildir.

Belli başlı yazılım dilleri vardır bunlar nedir peki ? ;


PHP, Linux altyapısı ile çalışmakta olup dosya uzantıları .php'dir.Günümüzde en yaygın kullanılan web yazılım dillerinden birisidir.
Binlerce fonksiyonu bulunmaktadır, akla gelebilecek herşey bu programlama dili ile yapılmaktadır.

ASP , Windows altyapısı ile çalışır, dosya uzantıları .asp şeklindedir.Geçmişten bu yana kullanan web siteleri vardır, ülkemizde ASP ve asp.net alanında uzmanlaşan bir çok insan vardır.

Bu iki yazılım dili sadece örnektir bu yazımızda sadece bu kadar ile kısıtlı tutalım, yazılım bir web sitesinin altyapısını oluşturur örnek günlük tutan bir kişi adsoyad.com şeklinde bir site açtı ve bu sitede günlüklerini saklayacak, bu verilerin saklanmasını sağlayan yazılım ve veritabanıdır.Yazılım veritabanına bağlı olarak çalışmaktadır.

domain :  Bir web sitesi kuracaksınız ve bir isme ihtiyacınız var yani  komser.net örneğin bu bir alan adı yani domain'dir. Com / Net / Org / başta olmak üzere bir çok uzantı ile oluşturulan adreslerin tümüne alan adı denir.

Alan adı tescilini ise dünya üzerinde İCANN yönetmektedir.Türkiye'de bir çok firma alan adı satışı yapmaktadır.



Hosting : Üstte domain tanımını yapmıştık, bir alan adına aylık ziyaretçi trafiği ve sistem dosyalarının  saklanacağı disk alanını oluşturan sanallaştırılmış disktir.Türkiye'de 10 kusür datacenter çatısı altında yüzlerce ve hatta binlerce firma hosting satışı yapmaktadır.

Ancak hosting'inde belli başlı terimleri vardır hemen bunlarıda ekleyip açıklamalarını yapalım.

Bayi Hosting : Bir sunucu üzerinden satılan hosting'ler yani bölümlendirilmiş olarak  tek bir hesap için kullanılır örnek komser.net adresi için açılan hosting'i aynı zamanda bir başka alan adına bağlayamazsınız.bayi hosting'de ise size verilen örnek 5 GB / 15000 GB BW  özellikli bir hosting'de birden fazla hesap açabilir disk boyutunu tamamlayana kadar web sitelerinizi barındırabilirsiniz.

Sunucu : Hosting ve bayi hostinglerin tamamının toplandığı ana makinadır bütün yönetim erişimine sahiptir.

Umarım kısaca bu temel bilgileri öğrenmişsinizdir, sizlere bu yönde yazılar yazmaya pek sık olmasada ara ara çalışacağız, Webmaster forumu, domain, hosting ve sunucu tavsiyelerim başlıklı yazımızı bu şekilde sonlandırıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder